//////

Sos czosnkowy

Ostatnio ogromna popularnością cieszą się bardzo wyraziste w smaku sosy, takie jak czosnkowy, ostry (z dodatkiem chili, tabasco), lub sos tzatziki (zbliżony smakiem do czosnkowego, ale z dodatkiem ogórka kiszonego bądź konserwowego). Sosy czosnkowe doskonale pasują do takich dań jak pizza, kebab czy frytki. Doskonale podkreśla smak potrawy, nadając mu charakterystycznego aromatu. Sos czosnkowy można także samemu zrobić. Wcale nie jest trudno go przyrządzić a na pewno lepiej smakuje niż te kupne, nafaszerowane chemią tubki w sklepach i hipermarketach. Do przygotowania takiego sosu potrzebny jest majonez, jogurt naturalny, czosnek (najlepiej świeży lub ewentualnie mrożony)koperek może być mrożony lub suszony, najlepszy jest oczywiście świeży. Do wzmocnienia smaku można dodać odrobinę granulatów czosnkowych i pieprzu. Wszystko trzeba wymieszać a sam czosnek wcześniej rozgnieść. Taki przepis nadaje wspaniałego smaku potrawom nadaje się praktycznie do wszystkiego, do kurczaka, kotletów schabowych, gyros, gros innych

Leave a Reply