//////

Ser feta

Ser feta to najbardziej popularny grecki ser, znany na całym świecie. Jest produkowany w całej Grecji. Ser feta to owczy ser, charakteryzuje się raczej kruchym kawałkiem, można go pokroić w kosteczkę, ma słony smak. Zazwyczaj jest produkowany z mieszanki mleka owczego z mlekiem kozim. Warunkiem dobrej produkcji takiego sera, oraz jego niepowtarzalnego smaku jest zalew, w której ser musi być umieszczony. Jest to zalewa solankowa. Zalewa ta sprawia, że ser jest wilgotny. Oczywiście sól w zalewie ma formę konserwującą, ponieważ niedozwolone są środki chemiczne, konserwujące przy produkcji takiego greckiego sera. Jeżeli ser jest zbyt słony, można go na chwilkę zamoczyć w zimnej wodzie, bądź mleku. Taki ser doskonale nadaje się na sałatki, surówki czy jako wegetariańską formę kebabu. Ser ten wspaniale komponuje się z pomidorem, ogórkiem czy oliwkami. Taki ser robią tylko Grecy, jest niepowtarzalny w smaku. W sałatkach nadaje wyrazistości, a zarazem jest taki delikatny, doskonale komponuje się z sosem czosnkowym.

Leave a Reply